Beden Kitle İndeksi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
Beden Kitle İndeksi (BKİ) ya da diğer adıyla Vücut Kitle İndeksi (VKİ); vücut ağırlığı ve boy ölçülerinin belirli bir matematiksel hesap ile oranlanması sonucu ortaya çıkan bir sayıdır. Bu sayının büyüklüğü veya küçüklüğüne bağlı olarak kişinin obezite, fazla kiloluk ve zayıflık durumlarının belirlenmesi sağlanmaktadır.
Beden Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Beden Kitle Endeksi hesaplaması için aşağıdaki linke tıklayarak Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan online hesaplama hizmetine ulaşabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece vücut ağırlığınızı ve boyunuzu gereken yerlere yazmak ve “Hesapla” butonuna tıklamak.
Beden Kitle İndeksi Tablosu
Aşağıdaki tabloda hangi aralıkların zayıf, hangi aralıkların normal ve hangi aralıkların obezite indeksini belirlediğini görebilirsiniz. (Büyütmek için resme tıklayınız.)
Beden Kitle İndeksi Tablosunun Açıklaması
Beden kitle indeksine göre kilo grubu açıklamaları şu şekilde sıralanmaktadır.
1) Zayıf: Boyunuza göre uygun ağırlıkta olmadığınızı, zayıf olduğunuzu gösterir. Zayıflık, bazı hastalıklar için risk oluşturan ve istenmeyen bir durumdur. Boyunuza uygun ağırlığa erişmeniz için yeterli ve dengeli beslenmeli, beslenme alışkanlıklarınızı geliştirmeye özen göstermelisiniz.
2) Normal: Boyunuza göre uygun ağırlıkta olduğunuzu gösterir. Yeterli ve dengeli beslenerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak bu ağırlığınızı korumaya özen gösteriniz.
3) Fazla Kilolu: Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu gösterir. Fazla kilolu olma durumu gerekli önlemler alınmadığı takdirde pek çok hastalık için risk faktörü olan obeziteye (şişmanlık) yol açar.
4) Şişman (Obez) – I. Sınıf: Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon v.b. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Lütfen, sağlık kuruluşuna başvurunuz.
5) Şişman (Obez) – II. Sınıf: Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon v.b. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Lütfen, sağlık kuruluşuna başvurunuz.
6) Şişman (Obez) – III. Sınıf: Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon v.b. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim / diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Lütfen, sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder