KAS iskelet sistemi yaralanmaları ve problemlerinde çok sık karşılaştığımız durumlardan birisi de hastalarımızın bize çoğu zaman zıt tedavi uygulayarak gelmesidir. Bazı uygulamalar vardır muhakkak ısı tedavisi gerektirir. Bazı uygulamalar ise sadece soğuk uygulama gerektirir. Peki bunlara nasıl karar vereceğiz? Tabii ki siz yine de bir uzmana danışmadan bu uygulamaları yapmayınız. Bazı uygulamalar tamamen kişiye özeldir.
SICAK UYGULAMANIN VÜCUTTAKİ ETKİLERİ
Sıcak uygulandığı zaman uygulanan bölgede ısı artışı, damar çeperlerinde genişleme, kaslarda gevşeme, kanın akışkanlığında azalma meydana gelir. Sıcak uygulama ile vücutta bazı cevaplar alırız. Bunlar:
-Ağrının geçmesi,
-Kas spazmının çözülmesi,
-Vücutta genel bir gevşeme sağlanması,
-Kan dolaşımının hızlandırılması,
-İyileşmenin hızlanması,
-Vücut ısısının yükseltilmesi…
HANGİ DURUMLARDA SICAK UYGULANMAZ?
-Yeni doğanlarda ve çocuklarda, deri katmanı ince olduğundan sıcak uygulama riskli olabilir.
-Yaşlılarda, ağrıya duyarlılık azalır ve ısıyı tam olarak algılayamazlar. Bu da yanıklara sebep olabilir.
-Açık yaralarda sıcak uygulanmaz.
-Bilinç kaybı ve omurga yaralanmalarında uyaranları alma ve cevap verme azalacağından yapılan uygulamalar risklidir.
-Ödemli dokularda hücreler arasında sıvı birikmesi olduğundan duyarlılık azalmıştır. Yanık ile sonuçlanabilir.
-Skarlı dokularda deri kalınlaşmış olduğundan o bölgelerde ısı iletimi zordur.
-Damar problemi olan hastaların kol ve bacaklarında ağrı ve sıcaklık uyarılarının iletimi azaldığından yapılan uygulamalar risklidir.
-Ortopedik rahatsızlıklarda kullanılan metal vida ya da metal plaklar ısıyı çabuk ilettiğinden uygulamalar riskli olabilir.
SOĞUK UYGULAMANIN VÜCUTTAKİ ETKİLERİ
Soğuk uygulandığı zaman uygulanan bölge ısısında azalma, damar çeperlerinde daralma, kaslarda kasılma, kanın akışkanlığında artma, hücre metabolizmasında yavaşlama ve lokal anestezi etkisi ortaya çıkar. Lokal anestezi etkisi ile ağrıyı azaltmaya çalışırız. Travma gibi durumlarda ödemi engellemeye çalışırız. Kanama varsa kanı durdurmada da etkilidir.
HANGİ DURUMLARDA SOĞUK UYGULANMAZ?
-Soğuk uygulama damar hastalığı olanlarda,
-Diabetli hastalarda,
-Arteriosklerozu olan hastalarda,
-Bazı nörolojik hastalığı olanlarda uygulanmamalıdır.
-Ciltleri çok hassas olduğundan çocuklar ve yaşlılar soğuk uygulama açısından risk grubundadır. Bu grup hastalara uygulama yapılması mutlaka gerekli ise çok dikkat etmek gerekir.
-Deride morarma, hissizlik, titreme ve vücut ısısında hızlı düşme, kaslarda kasılma ve ağrı gelişirse soğuk uygulama durdurulur.
SICAK-SOĞUK TEDAVİ BERABER UYGULANIR MI?
Zıt banyo dediğimiz yöntem özellikle el ve bacaklardaki ödem tedavisinde kullanılmaktadır. Ödemli bölge önce sıcak suya daldırılır ve 3 dakika kadar bekledikten sonra 1 dakikalığına soğuk suya daldırılır. Bu uygulama 4-5 tekrarla yapılır. Bu tedavi ile kol ve bacaklardaki incinme ve burkulmaya bağlı ağrılar da azalır.
Çok önemli bir bilgi. Teşekkürler.
YanıtlaSil