13 Aralık 2014 Cumartesi

HEMŞİRELİK BAKIM PLANI MODÜLÜ
Bu çalışma, hemşirelerin el ile yazdığı bakım planlarının etkinliğinin artırılması, hemşirelik hizmetlerinde ortak dil oluşturulması ve bilgisayarda hemşirelik bakım planı oluşturulması amacıyla yapılmıştır. Ayrıca hasta bakımında standartize ortak bilgi kullanılmadığı için her hasta eşit bakım hakkından mahrum kalmaktadır(sağlık bakanlığı hasta hakları yönetmeliği, madde 6). Bu modül sayesinde her hasta eşit bakım alma hakkına sahip olacaktır. Bakımın kalitesi uluslar arası düzeyde olması sağlanacaktır. Hizmetiçi eğitimlerin planlanmasında da etkin bir veri toplama kaynağıdır (Hangi eğitimin kimlere verileceği gibi).Hemşirelerin her hasta için yazarak tanılama ve bakım planı oluşturulması daha çok zaman alırken bilgisayarda hazırlamak daha kısa bir sürede ve doğru şekilde yapılabilmektedir.
Her profesyonel disiplinde olduğu gibi hemşirelikte de uygulamaların bilimsel bir temele oturtulması gereği vardır. Çünkü hemşirelik, kuramsal bilgi ve beceriyi içeren uygulamalı bir sağlık disiplinidir.
Hemşirelik süreci Sağlıklı /hasta bireyin sağlık bakım gereksinimlerini tanımlanması ve bireye özgü bakım verilmesinde kullanılan sistematik bir yöntemdir.
Hemşirelik bakımında bilimsel bir yöntem olan hemşirelik sürecinin kullanılması, bireye ve aileye kapsamlı bir bakım sağladığı gibi hemşirelik mesleğine de profesyonel bir kimlik kazandırmaktadır. Hemşirelik süreci, geleneksel bakım modeli yerine bakımın bireye özgü planlanan, uygulanan ve değerlendirilen dinamik bir süreçtir.
Bu modülde Kuzey Amerika Hemşirelik Tanılama Derneği?nin (North American Nursing Diagnosis Assocation ?NANDA) belirlediği hemşirelik tanıları kullanılmıştır. Bu modül de NANDA?nın 2009-2011 yılında belirlediği Hemşirelik tanıları da ele alınmıştır. Bakım planı kısmı, 162 Hemşirelik tanısı ve 2000 ?den fazla hemşirelik girişiminden oluşmaktadır.
Hemşirelik Süreci yönteminin yararları
Bireyselleşmiş bakım planı sunmaya olanak sağlar.
Verilecek bakımda önceliklerin belirlenmesini sağlar
Hemşireye yaptığı işlemleri kaydettiği için yasal dayanak sağlar.
Hemşireliğe bilimsel kimlik sağlar
Bunların yanında saymadığımız birçok yararı vardır. Başlangıçta bunların kullanılması için daha fazla hemşire ve zamana ihtiyaç duyulduğu ön yargısı vardır. Gerçektende başlangıçta bu yönteme uyum sağlanması zaman alacaktır. ançak hemşire giderek sistemli düşünmeye ve planlı çalışmaya alıştığı anda zamandan ekonomi sağlayacaktır.
Tek isteğimiz özenle hazırlamaya çalıştığımız bu modülün Hemşirelik eğitim ve uygulamalarına katkı sağlamasıdır.
HEMŞİRELİK MODÜLÜ
¨  HASTANIN KİMLİK BİLGİLERİ
¨  HASTA TANILAMA
¨  SÖZLÜK
¨  İSTATİSTİK
¨  BAKIM PLANI
¨  TABURCULUK EĞİTİMİ
¨  DÜŞME RİSK DEĞERLENDİRME VE BİLDİRİMİ
¨  BASI YARASI RİSK DEĞERLENDİRME VE BİLDİRİMİ
  Olmak üzere 6 kısımdan oluşmaktadır.
1.HASTA KİMLİK BİLGİLERİ
Hastanın kimlik bilgilerini, herhangi bir durumda ulaşılabilecek kişi bilgisi ve mevcut tanı kısmı bulunmaktadır. Mevcut tanı yani hastanın hekimi tarafından konulan tanı kısmı ICD-10 kodlarıyla uyumludur.
2.HASTA TANILAMA KISMI
¨  Fiziksel değerlendirme
¨  Sağlık yönetimi
¨  Beslenme
¨  Boşaltım
¨  Gastrointestinal
¨  Hareket
¨  Solunum /Dolaşım
¨  Uyku
¨  Eğitim ihtiyacı
¨  Ağrı
¨  İletişim
¨  Cinsellik /Üreme
¨  Başetme
¨  İnanç ve Değerler
¨  Anlama ve Kavrama becerisinden oluşmaktadır.
Fiziksel değerlendirme kısmında hastanın kullandığı sürekli ilaçlar girilirken modül tarafından
¨  İlaç-ilaç etkileşim
¨  İlaç-besin etkileşimi
¨  Yüksek riskli ilaç
¨ Pediyatrik doz
Yönünden değerlendirme yapan ve uyarı veren sistemi vardır.
Modül;
                Hastanın tanımlaması yaparken girilen özelliklere göre Bakım Planı ?na otomatik olarak hemşirelik tanısı atmaktadır. Atılan bu tanılar arasından seçim yapma olanağı sağlamaktadır.
                Güvenli çevre tanımlamasında da yardımcı olmaktadır. Güvenli çevre tanımlamasında 0-6 yaş arası çocuk hastalarda bebek/yenidoğan güvenliği de düşünülmüştür. Bebek/yenidoğan güvenliği tehdit eden bir durumda hasta tanılama formunda resimli uyarı bulunmaktadır.
3.SÖZLÜK
Modülde, Latince kelimelerde sözlük yardımı bulunmaktadır.
4.İSTATİSTİK
¨  Tanıların Kliniklere Göre Dağılımı
¨  Hemşirelerin Bakım Planı Oluşturma Dağılımı
¨  İzolasyon Kararı Verilen Hasta Sayısı
¨  Bası Yarası Takipleri
¨  Klinikler Arası Uygulanan Girişim Dağılımı
¨  Havalı Yatak Kullanımı
¨  Havalı Yastık Kullanımı
¨  Düşme Riski Değerlendirilmesi Yapılan Hasta Dağılımı
Bu konularda verileri toplayarak istenilmesi durumunda İstatistikî veri olarak ve grafiksel dökümünü vermektedir.
5.BAKIM PLANI
Hemşirelik bakım planının temelini hemşirelik tanısı oluşturmaktadır. Bireyin sorununun başarı ile çözümlenmesi, hemşirelik tanısının doğru belirlenmesine bağlıdır.
Hemşirelik tanısı, hemşirenin bağımsız olarak uygun hemşirelik yaklaşımları ile önlemek, hafifletmek ya da çözümlemek için yasal olarak ele almaya yetkili olduğu, birey/aile /grupların var olan ya da potansiyel sağlık problemleridir.
Bu modül 162 hemşirelik tanısı, 2000?nin üzerinde hemşirelik girişimi ve taburculuk eğitimini kapsamaktadır. Modül oluşturulan bakım planlarını kayıt etme, yazdırma ve daha sonrasında istatistiki veri toplama özelliği taşımaktadır.
6.TABURCULUK EĞİTİMİ
Modül taburculuk eğitimini Hastanın hemşirelik tanılamadaki eğitim eksikliklerine göre otomatik oluşturulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder